Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، از جمله آثار به یادگار مانده از این خاندان اذان مرحوم مؤذن‌زاده اردبيلي است که نمونه‌اي از شاهكارهاي ميراث معنوي بشر در تاريخ اين مرز و بوم بوده كه در آن نقش و تلفيق هنر موسيقيايي در مذهب و آثارمعنوي را مي‌توان مشاهده کرد.

رحیم مؤذن‌زاده اردبیلی با صوت و تلاوت ملكوتي اذان در دستگاه آواز بيات ترك كه براي اولين بار به اين سبك اجرا شده است، نقشي مهم در اين باره ايفا کرده است و جذابيت و رسايي در اذان آن استاد، يادگار ارزنده‌اي را در اذهان مردم باقي خواهد گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

انتخاب یک لحن کاملا ایرانی از وجوه ممیزه این اذان به شمار می‌رود، انتخاب و ارائه دقیق نغمگی، این اذان را به یکی از مشهورترین و جذاب‌ترین آوازهای قدسی و مذهبی در مجموعه موسیقی عبادی مسلمانان جای داده است.

اگر چه پس از مؤذن‌زاده، اذان‌های دیگری هم در سه‌گاه و شوشتری خوانده شد، اما هنوز هم انگار در اذان مؤذن‌زاده لطف و صفای دیگری هست که آدم را به وجد می آورد. اذان منحصر به‌فرد که رحيم موذن‌زاده اجرا كرده سبب شده بزرگان فوت و فن موسيقي نظرات زيبايي در اين باره بيان کنند، از جمله محمدرضا شجریان درباره او گفته است: «اذان مؤذن‌زاده در تاریخ می ماند» و البته در بین اهالی موسیقی و فرهنگ و هنر ایران کمتر کسی پیدا می‌شود که از این اذان تعریف و تمجید نکرده باشد.

از نخستین موذنانی که صدای دلنشین آن به صورت رسمی از رادیو ایران پخش شد، شیخ عبدالکریم موذن اردبیلی است، وی نخستین موذن در کشور به‌شمار می‌رود که به اذان شکل ایرانی بخشید و آوای ملکوتی او از دلنشین‌ترین نوع صوتی اذان در جهان اسلام محسوب می‌شود.

شیوه مداحی استاد سلیم تأثیرگذار در جهان تشیع

از دیگر آثار ناملموس از خاندان موذن‌زاده که با توجه به اهمیت آن در فهرست ناملموس ملی ثبت شده است شیوه مداحی، نوحه‌خوانی، مولودی‌خوانی و مناجات‌خوانی مرحوم استاد سلیم موذن‌زاده اردبیلی است.

مداحی وی به دلیل صدای سحرانگیزش با توجه به نظر اساتید بزرگ موسیقی چون استاد جلیل شهناز، کسایی، گلپا، شجریان، هابیل علی‌اف، آقاخان عبدالله‌اف، یعقوب و عالم قاسم‌اف و ده‌ها نفر دیگر و نحوه استفاده موثر و زیبا از این صدا وی را منحصر بفرد در رشته خود کرده بود.

تلفیق موسیقایی ردیف‌های ایرانی با عربی و ترکی و عثمانی و مرکب‌خوانی‌های زیبا، حماسه‌خوانی در چهارگاه و اجرای اکثر دستگاه‌های ایرانی و به‌ویژه عربی وی در سال 1346 در رادیو رشت( افرح یا قلبی ام کلثوم ) با مناجات حضرت حسین(ع) که در اوج اجرا کرده بود تا سال 49 پخش می‌شد.

تا کنون شیوه مداحی به سبک استاد سلیم موذن‌زاده در بین مداحان کشور ثبت نشده است و ثبت آثار وی صد درصد تأثیرگذار در جهان تشیع و جامعه مداحان بوده است.

ثبت ملی نوحه‌خوانی استاد سلیم ادای دین به پیشگاه این شخصیت بزرگ معنوی است

نادر فلاحی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل اظهار کرد: «پرونده ثبت ملی شیوه مداحی، نوحه‌خوانی، مولودخوانی و مناجات‌خوانی استاد سلیم موذن‌زاده اردبیلی با تائید در شورای ثبت میراث ناملموس کشور به عنوان یکی از آثار ناملموس اردبیل به ثبت ملی رسیده و این ثبت موجب همدلی و حفاظت از آثار و نیز توسعه تعاملات کشور می‌شود.»

او افزود: «سلیم موذن‌زاده اردبیلی مداح نامی ملقب به سلطان‌الذاکرین از گنجینه‌های معنوی این استان است که ثبت ملی نوحه‌خوانی وی ادای دینی به پیشگاه این شخصیت بزرگ معنوی بود.»

فلاحی با بیان اینکه شیوه مداحی استاد سلیم موذن‌زاده اردبیلی کم‌نظیر و بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی این استان است، گفت: «نقش معنوی و مذهبی استان اردبیل همچنان که از نامش سرزمین مقدس پیداست، بی‌بدیل و غیرقابل انکار است.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل بیان کرد: «سلیم موذن‌زاده از مداحان به نام کشور بوده و اصول مداحی از عصر صفوی تا دوره معاصر را حفظ کرده است که ثبت شیوه مداحی وی ادای دینی به صدای آسمانی و تعلیمات و خدمات وی است.»

او با بیان اینکه میراث ناملموس استاد موذن‌زاده در رگ های شیعیان جاری است، افزود: «سلیم موذن‌زاده از گنجینه های معنوی استان است که به دلیل تسلط بر دستگاه‌های موسیقی به عنوان چهره شاخص در سطح ملی و بین‌المللی شناخته شده است.»

ایجاد موزه خاندان موذن‌زاده اردبیلی در حال تکمیل است

از دیگر آثار مربوط به خاندان موذن‌زاده اردبیلی که به ثبت ملی رسیده خانه این خاندان که تا چند سال قبل مرحوم استاد سلیم موذن‌زاده در آن سکونت داشته، است که تملک و با تهیه پرونده در فهرست آثار ملی قرار گرفت که مقرر است تا خانه‌موزه در این بنا راه‌اندازی شود که طراحی این پروژه انجام شده است.

منزلت خاندان موذن‌زاده ملی و حتی بین‌المللی است

اکبر بهنام‌جو استاندار اردبیل با اشاره به ثبت خانه موذن‌زاده اظهار کرد: «با پیگیری‌های انجام شده خانه مرحوم استاد سلیم موذن‌زاده ثبت ملی شده و در آینده به موزه مفاخر تبدیل می‌شود.»

او با اشاره به اینکه جایگاه و منزلت مفاخر استان باید حفظ شود، افزود: «شان و منزلت مرحوم موذن‌زاده ملی و حتی بین‌المللی بوده و مراسم بزرگداشت باید در شان سلطان ذاکرین انجام شود.»

استاندار اردبیل در رابطه با تاسیس موسسه مرحوم سلیم موذن‌زاده اردبیلی گفت: «اهداف، اساسنامه، نام موسسه و اعضای هیات امنای پیشنهادی اعم از حقیقی و حقوقی باید مشخص شود و طبق نظر نماینده ولی فقیه در استان موسسه موذن‌زاده اردبیلی با رویکرد مشخص راه‌اندازی شود.»

بهنام‌جو با اشاره به اینکه نشان ملی موذن‌زاده نیز باید تعریف شود، بیان کرد: «اهداف موسسه باید توام با رشد مداحی و اذان در استان باشد.»

مقدمات ایجاد خانه‌موزه خاندان موذن‌زاده اردبیلی فراهم شد

نادر فلاحی مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل با اشاره به ثبت اثر فرهنگی تاریخی خانه خاندان موذن زاده اردبیلی از سوی وزارت میراث فرهنگی گفت: «این خانه تاریخی محل زندگی خاندان موذن‌زاده به ویژه مرحوم رحیم و سلیم موذن‌زاده اردبیلی است که از مفاخر هنری و مذهبی در کشور به حساب می‌آیند.»

او با اشاره به اهمیت ثبت تاریخی این اثر بیان کرد: «مقدمات ایجاد خانه‌موزه خاندان موذن‌زاده اردبیلی از جمله تملک بنا، نصب تابلو، مرمت و برخی اقدامات دیگر فراهم شده و به‌زودی شاهد راه‌اندازی این موزه خواهیم بود.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اردبیل با بیان اینکه خاندان جلیله موذن‌زاده، حق بزرگی بر گردن این مرز و بوم دارند، عنوان کرد: «نوای ملکوتی این بزرگواران و ندای توحیدی که در بانگ ملکوتی اذانشان نهفته بود همواره جاری و ساری خواهد بود.»

فلاحی افزود: «خانه‌موزه خاندان موذن‌زاده زیر نظر کارشناسان اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان به بهترین شکل طراحی و برای عموم بازگشایی خواهد شد.»

 خانه تاریخی موذن‌زاده که مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی و در ۴۸۸ مترمربع به ثبت رسیده است، در جنب مسجد تازه شهر اردبیل قرار دارد که محل زندگی خاندان موذن‌زاده به‌ویژه مرحوم رحیم و سلیم موذن‌زاده اردبیلی است که از مفاخر هنری و مذهبی در کشور به شمار می‌روند.

سلیم موذن‌زاده اردبیلی مشهورترین عضو خاندان موذن‌زاده است که در سال ۱۳۱۵ در محله تازه‌شهر اردبیل متولد شد و پس از عمری مداحی به زبان‌های ترکی، فارسی و عربی در سن ۸۰ سالگی درگذشت.

شیخ عبدالکریم موذن اردبیلی پدر سلیم نخستین موذن رادیوی ایران بود و برادرش رحیم موذن‌زاده اردبیلی نیز از موذنان شهیر ایران بود، داوود برادر دیگر سلیم نیز صدای گیرایی داشت و در زمان خود مداحی مشهور بود اما در میانسالی درگذشت.

در راستای ادای دین به خدمات ارزنده خاندان موذن‌زاده اردبیلی و معرفی جایگاه و منزلت این خاندان ثبت سه اثر از خاندان بزرگ موذن‌زاده در فهرست آثار ملی از جمله اقدامات بوده است که تداوم این اقدامات در معرفی ملی و بین‌المللی خدمات این خاندان نقش ارزنده‌ای ایفا خواهد کرد.

انتهای پیام/ع

 

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: اذان مؤذن زاده اردبیلی مداحی سلیم مؤذن زاده گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل خاندان موذن زاده اردبیلی سلیم موذن زاده اردبیلی موزه خاندان موذن زاده استاد سلیم موذن زاده مدیرکل میراث فرهنگی موذن زاده نوحه خوانی شیوه مداحی بین المللی خانه موزه مؤذن زاده ثبت ملی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۸۹۹۵۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتخابات مهم‌ترین نماد مردم‌سالاری دینی است

رضا رحیم‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه جمهوری به این معنی است که حکومت دارای پشتوانه مردمی بوده و مراجعه به آرای مردم در این نظام وجود دارد، افزود: لازمه تقویت نظام جمهوری این است که مردم بیش از پیش در صحنه‌های مختلف حضور داشته باشند و این بدان معنی است که مردم به سرنوشت خود اهمیت داده و حاکمیت نیز این زمینه را برای آحاد مردم در راستای تعیین سرنوشت خود فراهم کند.

رحیم‌پور با تاکید بر اینکه یکی از المان‌های مهم مشارکت مردم یا به عبارتی مردم‌سالاری و دموکراسی، بحث انتخابات است، اظهار کرد: این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که در عرصه انتخابات مردم به جمهوریت معنی بخشیده و خود را در سرنوشت‌شان دخیل دانسته و در این عرصه به طور غیرمستقیم در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها مشارکت می‌کنند.

وی با بیان اینکه بی‌تردید در همه جوامعی که ساختار جمهوریت دارند، نمی‌توان به همه آحاد مردم به دلیل وجود محدودیت، مسؤولیتی سپرد، ادامه داد: راهکار منطقی مشارکت و دخالت مردم در بحث حکمرانی و قانون‌گذاری، بحث انتخابات است. مردم در انتخابات از جانب خودشان نمایندگانی انتخاب کرده و به آن‌ها در بحث مقررات، قواعد اجتماعی و همه معاهدات بین‌المللی وکالت می‌دهند تا از جانب آن‌ها نمایندگی کنند.

دبیر حزب موتلفه اسلامی استان زنجان با یادآوری اینکه با توجه به اهمیت انتخابات، همه آحاد مردم باید این تکلیف را بر خود بدانند که از این حق قانونی خود استفاده کنند، تصریح کرد: حضور نیافتن در این عرصه و بی‌تفاوت بودن به این موضوع مهم، در درجه اول ظلم به خود است و در ثانی حقوق شهروندی را زیر پا می‌گذاریم.

رحیم‌پور، بالاترین ارزش جمهوریت نظام کشور را برخورداری از پشتوانه اسلامی آن دانست و خاطرنشان کرد: این بدان معنی است که علاوه بر آرای مردم و مردم‌سالاری، بحث اسلامیت و مشروعیت این نظام مطرح است.

وی با یادآوری اینکه شاکله نظام این است که با کمک خود مردم به سمت گفتمان‌های انقلاب که همان عدالت به عنوان مهم‌ترین پایه و اساس نظام است، حرکت کند، عنوان کرد: در این راه همه مردم باید مشارکت داشته باشند که یکی از راه‌های مشارکت مردم این است که نمایندگان را به خوبی انتخاب کنند.

دبیر حزب موتلفه اسلامی استان زنجان با یادآوری اینکه در آستانه دور دوم دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی قرار داریم، اضافه کرد: دور اول این انتخابات در اسفندماه سال گذشته و باوجود همه ترفندها و توطئه‌های دشمنان، با شکوه هر چه تمام‌تر برگزار شد، لذا برای تکمیل این مشارکت در استان زنجان مردم باید در دو حوزه انتخابیه زنجان و طارم و خدابنده دوباره پای کار بیایند تا دور دوم نیز همانند دور اول باشکوه برگزار شود.

رحیم‌پور با تاکید بر اینکه نماینده اصلح از دو جنبه خصوصیات فردی و از جنبه تخصص فرد حائز اهمیت است، متذکر شد: نماینده مجلس باید سلامت نفس داشته و آلوده به برخی مسائل از جمله مباحث اقتصادی نباشد. همچنین نماینده باید حائز تعهدات فردی و اخلاقی باشد.

وی یادآور شد: علاوه بر این، نماینده باید تخصص لازم را برای ورود به مجلس که کرسی بسیار حساسی است، عهده‌دار خواهد بود؛ چرا که ساختار دو قوه قضائیه و مجریه از قوه مقننه استخراج می‌شود و به تعبیر امام راحل این قوه در رأس امور قرار دارد.

کد خبر 6094873

دیگر خبرها

  • مرمت پل خاتون کرج آغاز شد
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • گام‌های لرزان برای ثبت جهانی محور ساسانی کرمانشاه
  • نماد‌های عجیب در انتخابات هند
  • هشدار نسبت به کلاهبرداری از مردم در پوشش خرید و فروش عتیقه
  • شورا‌ها نماد تجلی خرد جمعی هستند
  • ما میراث‌دار فرهنگی اصیل و غنی هستیم/ وظیفه داریم یگانه بودن جایگاه شیراز را پاس بداریم
  • کوهنورد ۲۶ ساله اردبیلی در ارتفاعات سبلان پیدا شد
  • شیراز میراث‌دار فرهنگ غنی و شهر انسان‌های معتدل است
  • انتخابات مهم‌ترین نماد مردم‌سالاری دینی است